Korábbi események

UZONY Artist Fénnyel és Arannyal

A napokban nyílt meg Nyíregyházán a Pál Gyula Teremben Uzony Artist Fénnyel és Arannyal című kiállítása, ami 2019. március 30-áig tekinthető meg.

Nagy tér, nagy felületű absztrakt festmények – ez a kép fogadja a belépőt a Pál Gyula Teremben. A transzcendentális szemlélet idődimenziói így jelennek meg Uzony Artist munkáiban. Finom átmenetes színek arannyal társulva, s így egyszerre több üzenetet is közvetítenek a képek.

A transzcendens képi megjelenítése a képzőművésznél nem közvetlen közlés, hanem mindig csak sejtet, és a következtetéseket a nézőre bízza. Nem használ képelemeket, választott színeivel, azok felületi arányaival, a használat minőségével közvetíti a gondolatait.

A huszonkilenc képnek ugyanaz a címe: Absztrakt. Nem formákat egyszerűsít – hiszen azokat nem is ábrázol –, hanem a színeit olyan felületkezeléssel használja, amely a képzeteinket mozgósítja, s egyúttal idődimenziókat hív elő – ez az ő festészetének az alapja.

Ez a festői magatartás pazar színvilágot teremt, amelynek használata eligazít az értelmezésben, irányít, s egyidejűleg szabadságot is ad. Megjelenik a falevéllenyomat, a beszűrődő napfénycsík, az avartömeg.

Magyar festő sikere a Párizsi Szalon 2017-es kiállításán

Uzony Artist meghívást kapott a Párizsi Szalon 2017. évi februári kiállításásra. A kortárs festőművészek munkáit bemutató szalon Franciaországban jött létre a XVII. század közepe táján XVI. Lajos francia király megbízásából, a Francia Akadémia hivatalos kiállítóintézményeként. A XVIII. század elejétől a Louvre-ban, majd 1856-tól a Palais de l’Industrie-ben, 1900-tól a Grand Palais-ban
rendezik a kiállításokat. Itt aratott nagy sikert Munkácsy Mihály 1869-ben a Siralomház, 1876-ban
pedig a Műteremben című festményével.

Uzony a Párizsi Szalon 2017. évi februári kiállításán a szalon elnökasszonyával, Madame Martine Delaleuf társaságában. Háttérben a művész Elemek átalakulása című munkája, mely elnyerte a zsűri különdíját, a Prix. A. Guillemet- Delaistre-t.

Párizsi Szalon napjainkban

Párizsi Szalon az 1880-as években

Párizsi Szalon napjainkban

Idén a kiállító országok közül Dél Korea, Németország és Oroszország szerepelt díszvendégként. Martine Delaleuf, elnökasszony tájékoztatása szerint jövőre Magyarország állíthat ki ebben a szerepben. Az alkalom nemcsak bemutatkozást jelent, hanem lehetőséget is egyben, hogy a művészek kapcsolatokat építsenek egymással illetve párizsi galériákkal.

 

2018-ban az ígéretekhez híven Magyarország a Párizsi Szalon díszvendége

2018. februárjában Magyarország volt a Párizsi Szalon díszvendége. Tizenhárom festő- és egy fotóművész munkája volt látható Franciaországban. A Párizsi Szalon Franciaország kortárs művészei számára biztosít megjelenési lehetőséget egészen a XVII. század óta. A kiállítás-sorozatot 1900-as évektől kezdve minden évben a Grand Palais-ban rendezik meg. A nagyszabású kiállításon a Le Salon de la Société des Artistes Francais 600 francia művésze mellett az „independentek” közel 2000 művésze állított ki. 2018-ban Magyarország alkotói érkeztek a kiállításra.

2018. a magyar delegáció

A kiállító művészek: balról Incze Mózes, Valkai Réka, Boros Viola, Fehér László, Nyári István, Uzony Artist, Aknay János és Tenk László

A Párizsi Szalonon megjelent magyar küldöttség: jobbról Havasi János a Párizsi Magyar Intézet igazgatója, Lengyel Zita a Párizsi Nagykövetség konzulja, László Mester de Parajd tiszteletbeli konzul Rouen-ből, és a szervezők Uzony Artist festőművész és Uzonyi Noémi művészettörténész.

A Grand Palais után a Várkert Bazár állítja ki a hazai művészek alkotásait. A kiállítás 2018.03.01-05.31-ig látogatható a Testőrpalotában.