Valkai Réka

Valkai Réka (1990) horvátországi magyar fotográfus és kerámiaművész. 2008 óta él és alkot Budapesten. Művészettörténeti tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte, majd a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett mesterdiplomát vizuális kommunikáció szakon. 13 éve foglalkozik portré- és városfotózással. Munkáit olyan neves magazinok publikálták, mint a francia PHOTO és a Digital Foto magazin. Számos egyéni és csoportos kiállítása volt Budapesten, Horvátországban, Kaliningradban és New Yorkban.  Különösen kedvesek számára a „Fekete-fehér városképek”, melyeket a „MAGNUM” mesterek ihlettek. Nagy megtiszteltetés érte, amikor a sorozat egyik képét, a „Lánchíd 2011” című fotót kiállították a Párizsi Szalon magyar pavilonjában 2018-ban.

„White Stripes” című művészi akt sorozatán 2013 óta folyamatosan dolgozik. Ezekből az absztrakt, minimál stílusú fényképekből néhány megtekinthető itt a Minimalart Galériában is. 

2013-ban ismerkedett meg Bertók Éva keramikus művésszel és művészetterapeutával. Műhelyében sajátította el a prekolombián technikát. Fényszobrainak különlegessége fényjátékukban rejlik: izgalmas mintákat vetítenek a falra, ezzel keltve varázslatos, meghitt hangulatot minden térben. Stílusban a minimalista, modern és szecessziós irányzatok köszönnek vissza munkáiban. Fényszobraiból 2018-ban készült kiállítás „Fly Me to the Moon” címen az újpesti UP Rendezvénytér megnyitóján.

Kiállítások:

PARIS

2018. – Le Salon des Artistes, Art Capital  – Grand Palais – csoportos kiállítás

NEW YORK

2013. – Birdhaus, csoportos kiállítás

BUDAPEST
 – 2018.May Várkert Bazár Testőrpalota, “Párizsi Szalon” csoportos kiállítás
 – 2014. WarmUp, “White Stripes 13” egyéni kiállítás
 – 2013. Cilinder “Cilinder / Top-Hat” egyéni kiállítás
 – 2011. Fogasház, “Hello Summer!” egyéni kiállítás
 – 2011. Portfolio Points, Hajós 16 “Fényben fürdő városok” egyéni kiállítás
 – 2010. egyéni kiállítás Corvinus University Library “Hová mész, Budapest?”
 – 2010. Hajós 16 “Ladies’ Man” egyéni kiállítás

CROATIA
– Osijek, csoportos kiállítás
– Kopács, egyéni kiállítás 2007 Halásznapok, 2009 Halásznapok
– Várdaróc, “Emlékképek / Tavasz Baranyában” 2011
– Krapina, “Ladies’ Man” egyéni kiállítás 2011

RUSSIA
– Kaliningrad csoportos kiállítás

Alkotásai

Hivatkozások